Wednesday, February 23, 2011

Kebangkitan Mesir 2011 [bahagian 2]

بسم الله الرحمن الرحيم 

28 Januari 2011


THE RIOT STARTS FROM NOW!

Ahli bait aku, Malia nak balik Malaysia! Bye..bye.. Malangnya, time ni la rusuhan bermula! Hahaha..excited tak? Memang excited. Macam-macam hal jadi. Tramco (van sewa) yang kawan aku tempah untuk pergi Cairo, tak tiba seperti yang dijanjikan. Dari pukul 4 petang sampai pukul 5 petang diorang tunggu tramco tak sampai-sampai. Disebabkan dah nak maghrib time tu, ada la ikhwah ni suruh diorang balik rumah dulu, nanti sambung tunggu tramco lagi. Malia time tu dah bengang dah. Dah la orang yang uruskan pasal tramco tu tak tunjuk-tunjuk muka.

Ha! Masa diorang dok tunggu tramco tu, diorang kata, mata diorang pedih. Pedih sangat! Diorang kata tu gas pemedih mata yang pakcik-pakcik polis hadiahkan kat perusuh. Tak sangka la pula sampai ke kawasan perumahan kami gas tu tersebar.

In the end, tramco memang tak datang. Masalahnya, hari tu la pula sistem komunikasi langsung tak berfungsi. Mula-mula tu pelik la juga. Apasal la pula tiba-tiba je handphone tak boleh call/sms. Internet pun tak boleh guna. Rupa-rupanya, semua kena sekat. Memang susah giler la hari tu. Nak sampaikan berita kena jumpa face to face. Huh... 


Dengan pertolongan senior kami, Dr Azhan, Malia, Nad dan Nadia dapat la juga pergi Cairo walaupun cuma naik peugot (kereta sewa arab). Lebih baik ada daripada tak ada kan? Kawan-kawan yang lain tak dapat la nak iring diorang pergi airport. Time tu dah pukul 8 malam, flight pukul 12.00 a.m. Semua dok berdoa je supaya diorang tak terlepas flight.

29 Januari 2011

Flight Malia kena delay. 2 jam la juga diorang tunggu kat airport. Apa-apa pun, diorang selamat sampai ke Malaysia. Talian telefon pulih pada hari yang sama. Tapi, internet tetap tak boleh guna. Nak contact ngan family payah la sikit. Kalau call/sms dah tentu-tentu kena bayar. Internet lain la..FREE.. Lepas kitorang dapat tau rakyat Mesir memang sungguh-sungguh nak merusuh, senior-senior semua nasihatkan kumpul barang makanan, keperluan harian. Mana la tau Mesir akan diisytiharkan darurat. So, better get ready than nothing!

30 Januari 2011


Perintah berkurung mula dikeluarkan. Dari pukul 4 petang sampai pukul 6 pagi. Perintah berkurung ni untuk keselamatan kitorang juga. Balai polis kena bakar, penjahat dah terlepas, polis Tanta pula pergi Cairo, nak redakan keadaan di Cairo. Kiranya, Tanta takde polis la time tu. Apa-apa hal jadi pun, kitorang takde tempat nak mengadu. Jadi, kitorang kena la alert sentiasa. Jaga keselamatan diri. Huru-hara juga keadaan Mesir masa tu,

Tuan rumah (baba) pun dah mula kunci pagar utama flat kitorang. Sebelum ni pagar utama tu memang dibiarkan je terbuka. Ada sekali tu waktu aku dan Hanis nak keluar jumpa kawan Hanis, terserempak dengan baba. Muka beliau nampak bengis je time tu. Macam polis nak soal siasat penjahat baba tanya, "Nak pergi mana?". Daripada susah payah terangkan nak jumpa kawan dalam bahasa Arab, Hanis jawab, "Nak pergi kedai". Senang cerita. Baba suruh balik cepat sebab nanti beliau nak kunci pagar. Aku dengan Hanis pun berlari la pergi rumah kawan Hanis tu. Takut kena kunci kat luar rumah.

31 Januari 2011-1 Februari 2011

Kitorang dengar khabar angin, kerajaan Malaysia nak bawa keluar kitorang keluar dari Mesir. Macam-macam versi ada. Kitorang cuma harapkan family kat Malaysia beritahu berita terkini kat kitorang. Internet masih tak boleh guna. Kitorang memang takde sumber lain dah nak tahu berita terkini. Kadang-kadang tu tumpang tengok berita kat kedai runcit. Tapi, memang tak faham la. Takat tengok gambar tu boleh la. Memang teruk la keadaan Mesir dalam berita tu. Bank kena bakar, kedai, macam-macam lagi la.


Family pun dah mula risau. Setiap kali telefon, mesti ibu akan tanya, "Makanan cukup?" Hahaha..kitorang kat Tanta ni, langsung takde masalah nak dapatkan makanan. Alhamdulillah. Kalau kawan-kawan di Cairo, Alex dan Mansourah tu susah la kott. Tempat-tempat tu perusuh-perusuh memang aktif. 

Itulah hikmahnya Allah letakkan aku dengan kengkawan aku kat Tanta. Walaupun Tanta tu orang lain kata kampung, kitorang ok je...

Disebabkan excited dengar berita kerajaan nak angkut kitorang balik, setiap kali telefon berbunyi, semua berdebar je nak tau sapa telefon..mana la tau ada berita baru..Sepanjang tempoh menunggu nak dapat berita yang sah, kitorang habiskan masa dengan tengok movie, kemas rumah, makan, buat assignment. Itu je la yang kitorang boleh buat. Walaupun Tanta aman, kitorang tak digalakkan keluar rumah.

To be continued~
Share:

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum.Best Tak Belajar Kat Tanta Tu?

Dr Am said...

Waalaikumussalam warahmatullah wabarakatuh. Best! Walaupun kelengkapan serba kekurangan, tapi best sangat!