Monday, August 22, 2011

Aku dan biskut raya

بسم الله الرحمن الرحيم 

Hari ni dah masuk 22 Ramadhan dah. Kurang dari seminggu je lagi nak raya. Waktu camni biasanya kaum wanita akan tukar profesion jadi fashion designer, interior designer dan chef.

Macam-macam persiapan raya nak buat. Langsir, sarung kusyen, cadar, alas meja semua nak kena tukar. Belum kira persiapan kuih raya dan baju raya. 

Selalunya kami sekeluarga akan bagi-bagikan tugas untuk buat persiapan raya. Ada group buat biskut raya, kemas rumah, masak juadah raya [selalunya rendang ayam + nasi impit], group hias rumah pun ada. Selalunya aku masuk dalam group biskut raya. Dah tu je yang aku minat...haha.

Biskut raya yang mesti ada tiap-tiap tahun kat rumah aku mestilah biskut kelapa, tart nenas dan mazola. Lepas tu, ibu akan beli kuih sepit belanda, biskut gajus, biskut almond london etc. etc.

Aku suka buat biskut kelapa sebab bahan-bahannya mudah disediakan dan senang nak buat. Nah, resepi BISKUT KELAPA. [Resepi dari internet]


BAHAN-BAHAN (120-130 keping )
    225 g tepung jagung "Brown n Polson" (cap kupu2)*
    150 g tepung gandum*
    1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
    125 g gula aising
    75 g kelapa kering, dikisar halus
    25 g serbuk badam
    1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
    1/2 camca teh esen vanilla
    155 g mentega

    UNTUK HIASAN:-
    Ceri merah, didadu kecil
    Kelapa kering

Cara nak buat? Secara ringkasnya, camni:

  1. Satukan kelapa kering yang dikisar dan serbuk badam bersama-sama tepung tadi. Ketepikan.
  2. Pukul telur, gula aising dan esen vanilla hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul perlahan. Pada peringkat ini adunan akan berupa seakan-akan serbuk roti.
  3. Masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan tadi menjadi doh yang lembut. Bulat-bulatkan doh dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Canai doh setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran dan susun dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur, letak satu potongan kecil ceri dan tabur dengan kelapa kering. Buat hingga habis.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 10 - 12 minit. Sejukkan biskut atas jaringan hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biasanya aku akan kurangkan sukatan gula tu sebab nanti manis sangat. Step 3 dan canai doh tu pun aku selalu skip. Buat ikut suka je.

Part paling payah buat biskut raya ni dah tentulah part nak membakar tu. Dapur rumah kami guna oven elektrik. Kalau pakai api atas bawah, biskut tu confirm hangus. Jadi, nak tak nak, terpaksa pakai api bawah je. Masalahnya, adunan biskut lambat masak. Aku cukup tak suka menunggu, tapi, biskut raya punya pasal, kenlah tunggu kan.

Ada la juga beberapa kali terhanguskan biskut tu. Lepas tu, kena marah..haha..Yelah, biskut tu jadi keras sampai baling kat dinding pun tak pecah.[exaggerated sikit^^].

Kadang-kadang aku tunjuk je biskut yang hangus tu kat ibu, tapi, kalau banyak sangat yang hangus, aku sorok, lepas tu, makan dalam bilik sama adik...Jadi, tak membazir...Hangus pun sedap juga~

Tu part paling payah. Part paling best pula masa nak habiskan adunan biskut. Kalau buat dengan adik, selalu je berebut baki adunan. Masing-masing nak buat biskut bentuk ikut suka hati.

Masa tu la nak tunjuk kreativiti. Bentuk paling mudah nak buat dah tentulah bentuk cacing. Uli adunan tu memanjang, lepas tu, letak ceri banyak-banyak untuk mata, mulut dan hiasan badan cacing tu.

Kalau tak rajin, buat bentuk bulat, susun bertingkat ala-ala snowman. Dah siap bakar, bentuk-bentuk tu la yang dicari dulu. Nasib tak baik, langsung hilang bentuk sebab biskut tu mengembang masa dibakar.

Sekian.


Share:

6 comments:

Dr.Lala said...

rindu nk mkn biskut raye mizah!!!! T_T

Dr Am said...

oh, ye? Next datang je la rumah...haha

Dr.Lala said...

rumah mne nie?hu3..

Dr Am said...

Of course la Kg. Lipat Kajang...cikgu Zainon a.k.a my mum ada..Cikgu Zainon sekarang ngajar kat STP tau..hehe

Dr.Lala said...

haha. mstilaa tau deh..insyaAllah..:)

but stil, ketiadaanmu dirasai..keke

Dr Am said...

Aigoo...bogoshippunde kaman..[haha..eden tau ejaan ni salah, masalahnya eden tak tau ejaan yang betul..keke]