Monday, September 5, 2011

Syawal di Tanta

بسم الله الرحمن الرحيم 

So, what's up guys?

Macam mana raya? Seronok?
Eh, lupa nak ucap...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!
Dah raya ke-6, tapi ni baru pertama kali aku buat ucapan secara rasmi.

Tahun ni aku tak balik Malaysia. Duduk jadi penunggu kat Tanta ni. Kengkawan seperjuangan predental yang lain semuanya balik kecuali aku dan Izzah. 4 orang kengkawan lelaki pula pergi beraya kat UK. Pergh...masing-masing pulang membawa pengalaman baru dan ole-ole [penuh mengharap~hehe].

Sebelum aku merapu dengan lebih panjang, jom tengok gambar sambutan raya pelajar-pelajar Malaysia di bumi anbiya' ni.

HARI PERTAMA

Ramai-ramai berkumpul di Istad (stadium) Tanta. Solat sunat hari raya sama-sama dengan orang Arab.
Senior cakap tahun ni lebih meriah berbanding tahun sebelum-sebelum ni. Memang meriah pun. Tak percaya? Tengok gambar ni.


Macam pesta! Dengan belon, hiasan-hiasan, jalan sesak... First time solat atas jalan raya, best...! 

Ni mutazawwijin kat Tanta :)
Balik dari Istad, pergi open house senior. Banyak pula open house hari pertama tu. Tapi, still best!

HARI KEDUA

Aku duduk kat rumah senior, Kak Faten. Tolong sikit-sikit buat persiapan untuk open house Kak Faten keesokan harinya.

HARI KETIGA



Kuih raya dipos dari tanah air. Terima kasih pada mak Kak Faten.

Menu open house: nasi impit, papadom, roti jala, nasi hujan panas, air sirap satu tong.

Sate goreng, kuah kacang, rendang ayam

Blueberry cheese cake specially made by Kak Faten.
Mutazawwijin pun sma-sama memeriahkan rumah terbuka tu.
HARI KEEMPAT

Ha, raya keempat, Kak Amani and the gang pula buat rumah terbuka.

Tengok tu..penuh satu meja dengan juadah raya. Puding santan, nasi impit, kuah kacang, mi rebus, kuih raya. Semua pun sedap!



HARI KELIMA

Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta (DPMT) buat rumah terbuka. Ramai la pelajar medic dan ustaz-ustaz turun sama-sama memeriahkan majlis tu. Buat dekat tempat terbuka, depan masjid Ar-Rahman. Dengan beralaskan tikar dan berbumbungkan langit, aku kira majlis tu meriah. Orang Arab pun excited tengok kami. Hahaha...

Hiasan raya yang disediakan AJK

Ketupat hiasan

Salah satu menu malam tu, satay! Hilang rasa mengidam nak makan sate Malaysia. Haha..! Best sangat!
Persembahan nasyid. Penasyid baru balik dari UK tu.


Itu je la pengalaman aku beraya kat Tanta setakat ni.

p/s: kredit gambar: Kak Faten.
Share:

6 comments:

green_girl said...

waaaa....meriahnya!!! mcm nk rasa raya kat tanta..(thn dpn nk balik raya ke tak yer???)

nadia mustoffa ashukri said...

mizah, metot balik ke??

luqman said...

whoa~~menarik!!:)

Dr Am said...

hanis: mestilah balik...dah janji dengan adik..hehe..

nadia: metot balik...emergency case...

luqman: yup, memang menarik. seronok sangat!

Ummu In The Middle said...

mizah selamat hari raya :)

Dr Am said...

Selamat hari raya juga cik Ummu in the Middle :)